Do kosby mestskej zelene sa pre kritickú situáciu zapoja i miestne školy.

16.06.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 16. júna (TASR) - Vysoká a nepokosená tráva je v súčasnosti problémom vo viacerých mestských častiach Vranova nad Topľou, v ktorých po minulé roky udržiavala mestskú zeleň a. s. Mestský bytový podnik (MsBP). Organizácia s majetkovou účasťou mesta je však v zložitej finančnej situácii a na túto sezónu nezazmluvnila dostatočný počet pracovníkov na kosenie trávnatých plôch. Keďže aktuálny stav na mnohých sídliskách je kritický, samospráva chce zapojiť do udržiavania verejných priestranstiev aj miestne školy a pracovníkov verejnoprospešných prác.
Vyše 500.000 štvorcových metrov trávnatých plôch na území mesta kosilo v uplynulých rokoch 11 ľudí, z ktorých väčšiu časť zamestnával MsBP na túto prácu iba sezónne. Riaditeľ spoločnosti Ján Lapčák TASR informoval, že verejné priestranstvá, ako aj viaceré cintoríny zvykli vytýčení pracovníci pokosiť počas celej sezóny päť až deväťkrát. MsBP je v súčasnosti pred vyhlásením konkurzu a jeho vedenie poverilo kosením trávy iba piatich ľudí. Aj keď sa touto činnosťou zaoberajú v meste nepretržite, viaceré lokality v tomto roku zatiaľ pokosené neboli. Prioritou nasledujúcich dní je preto podľa Lapčáka úprava Rodinnej oblasti, Viníc, sídliska Dubník a sídliska 1. mája. V poradí druhú kosbu tej istej plochy následne zrealizujú v centre Vranova, na sídliskách Juh, Lúčna, v mestskej časti Čemerné a v iných lokalitách mesta.
"Čo sa týka kosenia, v meste je naozaj kritická situácia. Je tu množstvo trávnatých plôch s vysokým porastom, či už na sídliskách, mestských častiach alebo priamo v centre," konštatoval primátor Vranova Ján Ragan (Nezávislý). Kvôli uvedenému nelichotivému stavu poveril v týchto dňoch kosením okrem MsBP aj aktivačných pracovníkov, vybraných zamestnancov školských zariadení a na údržbu zelene chcú použiť aj techniku, s ktorou doteraz pracoval mestský futbalový klub.
Nedostatok voľných zdrojov netrápi iba a. s. MsBP, ale aj mestskú pokladnicu. Na niektorých miestach vranovskej centrálnej zóny vystriedala každoročne zasadené záhony kvetín burina. "V tomto roku sme obmedzili aj kvetinovú výsadbu, pretože nie sú finančné prostriedky na tieto účely. Niektoré plochy predtým vysádzané kvetinami bude potrebné zatrávniť a budú sa udržiavať iba kosením," uzavrel Ragan.
 

Vyberte región